Accessoires voor kozijnen

Kozijnen accessoires

Er zijn veel verschillende soorten accessoires voor kozijnen. Wij zullen u vertellen wat voor soort accessoires er verkrijgbaar zijn en waarvoor ze dienen.

Soorten accessoires

De meest voorkomende accessoires zijn:

 • Gordijnen
 • Zonwering
 • Rolluiken
 • Ventilatieroosters
 • Raamhorren

Gordijnen

Er zijn veel soorten gordijnen, verschillende lengtes, kleuren en diktes. Gordijnen zorgen voor een prettige sfeer in huis,het zorgt voor privacy en het isoleert uw woning. Het is vaak erg goedkoop te verkrijgen. U kunt het zelf bestellen op het internet, maar u kunt ook naar de winkel gaan om het te kopen, dan heeft u ook de gelegenheid om vragen te stellen.

Zonwering

Zonweringen die het meest voor komen zijn knikarmschermen, uitvalschermen, screens en markiezen. Het zorgt ervoor dat er minder/geen zon binnen wordt gelaten. Omdat de ramen vaak worden afgeschermd zorgt het ook voor privacy.

 • Knikarmschermen: het grote voordeel hiervan is dat u er gemakkelijk onderdoor kunt lopen. Het is dus erg geschikt voor een terras.
 • Uitvalschermen: dit is een eenvoudig zonnescherm. Het wordt met twee vaste armen uitgezet, maar deze zijn vaak vrij laag. Dus u kunt er niet echt onderdoor lopen.
 • Screens: dit zijn sterke, windvrije zonneschermen. Ze hangen voor het raam, dit zonnescherm kan dus alleen omhoog en omlaag. Het voordeel is wel dat er geen ruimte voor nodig is.
 • Markiezen: deze vallen vaak snel op door de ronde, bolle vormen. Het heeft wel de meest karakteristieke uitstraling.

Rolluiken

Er zijn twee soorten rolluiken; geïntegreerde rolluiken of opgebouwde rolluiken. Rolluiken isoleren tegen de kou en het zorgt ervoor dat het inbrekers onmogelijk maakt om door het raam binnen te komen.

 • Geïntegreerde rolluiken: dan valt de rolluik niet aan de buitenkant van de woning maar aan de binnenkant. Het biedt dus bescherming en privacy.
 • Opgebouwde rolluiken: deze wordt wel aan de buitenkant van de woning geplaatst. Dit zorgt voor goede isolatie van uw woning en het biedt bescherming.

Ventilatieroosters

Het woord zegt het al, want een ventilatierooster zorgt ervoor uw woning goed te ventileren. Dit is goed voor uw gezondheid en het is goed voor uw woning. Door slechte ventilatie kunt u namelijk last krijgen van bijvoorbeeld benauwdheid.

Raamhorren

In de zomer kunnen de meeste mensen vaak hun raam niet open zetten omdat er anders insecten naar binnen gaan, vooral muggen. Met raamhorren kan dit wel, want insecten kunnen dan niet meer naar binnen. Van muggenbulten zult u dan ook geen last meer hebben.

Meest gestelde vragen over kunststof kozijnen

Meest gestelde vragen kunststof kozijnen

Wij krijgen steevast een aantal vragen van onze klanten. De drie meest gestelde vragen over kunststof kozijnen hebben wij uitgewerkt in dit artikel. Doe er uw voordeel mee indien u overweegt om nieuwe kozijnen aan te schaffen.

Verschilt de kwaliteit van kunststof kozijnen?

Er bestaan diverse aanbieders van kunststof kozijnen, denk bijvoorbeeld aan Weru, Schüco en Knipping. De profielen van deze merken verschillen van elkaar. Indien u een keuze maakt dan is het verstandig om te letten of deze weekmakers bevat. Een weekmaker zorgt ervoor dat de kozijnen vergelen indien u deze niet ieder jaar in de was zet. Door het weer (zonlicht, kou) gaat het kozijn na zo’n 8 jaar vergelen. Om dit te voorkomen moet u de kunststof kozijnen elk jaar in de was zetten. Daarnaast wordt het kozijn eerder poreus en broos indien de weekmaker is verdampt. Hierdoor zullen er eerder scheuren ontstaan. Wij adviseren u navraag te doen bij de leverancier over dit aspect. Hoeveel jaar wordt er garantie gegeven? Valt de verkleuring hier ook onder? Duidelijke afspraken vooraf voorkomt trammelant achteraf.

Als laatste willen wij u meegeven dat er diverse budgetmerken bestaan (als Veratec). De prijzen zijn scherp, maar dat ziet u dan ook terug in de levensduur van het product. Niet voor niets is het merk dan ook niet in bezit van de Nederlandse keurmerken. Neem dit mee in uw overweging.

Hoe lang krijg ik garantie op kunststof kozijnen?

In de meeste gevallen hanteren de leveranciers een garantietermijn van minimaal 10 jaar op het verkleuren en vervormen van het materiaal. Indien de leverancier is aangesloten bij het VKG dan weet u zeker dat u minimaal 10 jaar garantie heeft. Er zijn ook leveranciers die een garantie van 15 tot 25 jaar geven op het materiaal. Indien dit het geval is dan klinkt dit aantrekkelijk, maar in de praktijk valt het geregeld tegen om hier aanspraak op te maken. Indien er een langere garantietermijn wordt aangeboden dan is het zaak om de voorwaarden duidelijk op papier te krijgen zodat u eventuele geschillen in de toekomst voorkomt.

Zijn de kozijnen 100% van kunststof?

Het antwoord op deze vraag is nee. De oorzaak daarvan is dat het materiaal niet stevig genoeg is om het hele raam te kunnen dragen. Daarom bestaat de kern van het raamkozijn uit een aluminium of stalen profiel. Op deze manier wordt er extra stevigheid gecreëerd. In de praktijk zijn er grofweg twee verschillende opties, een kokerbalk of een verstevigingsprofiel.

Bron: Kunststof Kozijnen Expert

Voordelen en nadelen houten kozijnen

Voordelen en nadelen houten kozijnen

Hout is sinds jaar en dag de meest gangbare materiaalsoort om te gebruiken voor uw kozijnen. Het levert u dan ook veel handige voordelen op, die de materialen kunststof of aluminium niet met zich meebrengen. Kwieq geeft u een handig overzicht met de voor- én nadelen van Kwieq, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen zijn de meest klassieke vorm voor kozijnen en dit is niet zomaar. Ze leveren u namelijk vele handige voordelen op. Om te beginnen kiest u met houten kozijnen voor een klassieke uitstraling van uw woning. Hout is erg mooi qua uiterlijk en levert uw huis een fraaie uitstraling op. Bovendien zorgt het hiermee voor sfeer in uw huis. Denk u bijvoorbeeld de sfeer van een houten blokhut eens in; niemand zal ontkennen dat dit hartstikke gezellig is. Het komt door de grote hoeveelheid hout in het materiaal. Hoe meer hout, hoe meer sfeer!

Houten kozijnen hoeven niet duur te zijn. Kiest u namelijk voor zachthouten kozijnen, dan kunt u flink besparen op de kosten. Hardhout is overigens wel duurder. Tevens bent u niet afhankelijk van een enkele kleur, want u dient het hout om de paar jaar opnieuw te verven. Met een nieuwe verfbeurt kunt u uw woning dus automatisch weer een nieuwe uitstraling geven.

Lees verder

Tips voor het kleurgebruik van uw woning en kozijnen

Kozijnen kleuren advies

Als veel mensen aan kozijnen denken, denken ze als eerste aan inbraakpreventie. Immers: uw kozijnen vormen de opening naar uw woning en het is dan ook belangrijk om ze zeer veilig te maken. Heeft u echter ook al eens stilgestaan bij het kleurgebruik van uw kozijnen? Kwieq brengt u drie kleurtypen met daarbij beschreven diens unieke effecten.

Harmonische kleuren

We beginnen met de zogenaamde harmonieuze kleuren. Dat zijn de kleuren die in de kleurencirkel naast elkaar zouden staan. Denk hierbij aan warme kleuren geel en oranje of rood. Maakt u bij uw kozijnen (en bijvoorbeeld muur) gebruik van harmonieuze kleuren, dan is het effect dat uw woning er gezellig en knus uit komt te zien. Overdrijft u dit echter, dan kan uw woonruimte er kleiner door gaan lijken. Gebruikt u koude harmonieuze kleuren (denk aan: blauw, paars, groen), dan kan het in geval van overdrijven zo zijn dat uw ruimte groter, maar kil wordt.

Lees verder

Aandachtspunten bij het kopen van kozijnen

Kozijnen kopen tips

Wanneer u kozijnen gaat plaatsen, zult u op meerdere zaken moeten letten. Om u beslagen ten ijs te laten komen, heeft Kwieq een handig overzicht voor u gemaakt met punten om op te letten bij de koop van nieuwe kozijnen.

Materiaalkeuze

U kunt voor kunststof kozijnen gaan of juist voor klassieke, houten modellen. Wanneer u gaat voor kozijnen van kunststof, heeft dit als voordeel dat het gepaard gaat met weinig onderhoud. Kunststof kozijnen zijn er bovendien in veel verschillende kleuren en ze hebben een goede isolatiewaarde. Heeft u echter een oud huis, dan zult u de klassieke uitstraling alleen kunnen bewaren met houten kozijnen.

Lees verder

Kozijnen schoonmaken

Kozijnen schoonmaken

Wanneer u kunststof, houten of aluminium kozijnen heeft, dan moeten deze regelmatig schoon worden gemaakt. Wanneer u uw kozijnen regelmatig schoonmaakt, neemt de levensduur van uw kozijnen toe. Uw kozijnen krijgen veel te doorstaan. Zon, stof, neerslag en zand verliezen uw kozijnen hun levensduur, glans en kleur. Hoeveel onderhoud uw kozijnen nodig hebben, hangt af van het materiaal. Houten kozijnen hebben doorgaans meer onderhoud nodig dan kozijnen van aluminium kozijnen, stalen kozijnen of kunststof kozijnen.

Schoonmaak materialen

Gebruik voor het schoonmaken van uw kozijnen nooit harde schoonmaak doeken of schuursponzen. Hiermee beschadigt u uw kozijnen. Er ontstaan kleine krasjes waar vuil zich in ophoopt. Daarnaast kunt u met zachte schoonmaak doeken prima uw kozijnen schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een microvezel schoonmaakdoek. Gebruik uw zachte schoonmaakdoek in combinatie met een schoonmaak sopje. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Hiermee is de kans groot dat u uw kozijnen beschadigt. Gebruik milde schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld een allesreiniger. Controleer op de verpakking of het schoonmaakmiddel geschikt is voor kozijnen.

Lees verder

Houtrot uit kozijnen verwijderen

Houtrot kozijnen verwijderen

U kunt problemen krijgen door houtrot in uw kozijnen. Hout is een prachtig materiaal dat uw woning of bedrijf net dat beetje extra geven. U bent misschien net op zoek naar die uitstraling die klassiek en tijdloos is. Hout is voor u dan de beste keuze. Wel moet u echt aan onderhoud doen wanneer u een houten kozijn aanschaft. Zij kunnen gaan rotten en dit kan te kwaliteit van uw kozijn erg aantasten. Voorkom dat het zover komt.

Lees verder

Houten kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen

Houten kozijnen moeten om de 5 à 7 jaar geschilderd worden. Dit is een klus die veel tijd vraagt, maar die wel echt moet gebeuren. Wanneer u niet op tijd onderhoud uitvoert aan uw kozijnen, dan kan uw kozijn gaan rotten. Het regelmatig schoonmaken van uw kozijnen verlengt de levensduur van het hout en uw schilderwerk.

Materiaal voor het schilderen

Wanneer u gaat schilderen, is het belangrijk dat uw kwalitatief goed materiaal aanschaft. Het is verstandig om gebruik te maken van een kwast met goede kwaliteit, want bij goedkope kwasten laten de haren vaak los. Kies ook voor kwasten van verschillende groottes, zo kunt u op alle plekjes van de kozijnen goed schilderen. Plak voor het schilderen de ramen af, zo hoeft u er geen rekening mee te houden dat er verf op de ramen komt. En dit scheelt na de tijd veel schoonmaakwerk.

Lees verder