Houten kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen

Houten kozijnen moeten om de 5 à 7 jaar geschilderd worden. Dit is een klus die veel tijd vraagt, maar die wel echt moet gebeuren. Wanneer u niet op tijd onderhoud uitvoert aan uw kozijnen, dan kan uw kozijn gaan rotten. Het regelmatig schoonmaken van uw kozijnen verlengt de levensduur van het hout en uw schilderwerk.

Materiaal voor het schilderen

Wanneer u gaat schilderen, is het belangrijk dat uw kwalitatief goed materiaal aanschaft. Het is verstandig om gebruik te maken van een kwast met goede kwaliteit, want bij goedkope kwasten laten de haren vaak los. Kies ook voor kwasten van verschillende groottes, zo kunt u op alle plekjes van de kozijnen goed schilderen. Plak voor het schilderen de ramen af, zo hoeft u er geen rekening mee te houden dat er verf op de ramen komt. En dit scheelt na de tijd veel schoonmaakwerk.

Benodigdheden

Als u begint met schilderen, is het verstandig om de volgende dingen bij de hand te hebben:

  • Tape om de ramen af te plakken
  • Oude kranten en schuurpapier
  • Stofzuiger
  • Vochtige schoonmaakdoeken
  • Terpentine
  • Grondverf
  • Verf
  • Roerstaafjes

De voorbereiding

Het is belangrijk om alle kozijnen eerst goed schoon te maken en te ontvetten. Doe het schoonmaken altijd voor het schuren, wanneer u dit andersom doet, schuurt u de viezigheid in het hout. Na het schoonmaken kunt u beginnen met het schuren. Let hierbij goed op dat al het vuil verwijderd wordt en dat eventuele uitstulpingen en bobbels in het hout goed gladgeschuurd worden. Let bij het schuren ook goed op de kwaliteit van het hout. Als u nieuwe houten kozijnen hebt, dan hoeft u niet te schuren en is alleen schoonmaken voldoende. Beoordeel goed of er een nieuwe laag grondverf aan moet worden gebracht. Het kost meer tijd, maar goed onderhoud verlengt de levensduur van uw kozijnen en schilderwerk.

Schoonmaken

Nu moet u de kozijnen weer schoonmaken. Zorg ervoor dat al het stof verwijderd wordt. Gebruik eventueel een stofzuiger om het stof uit alle naden en kieren te verwijderen. Als alles goed schoon is, kunt u de ramen afplakken met tape.

Het schilderen kan beginnen!

Roer de (grond)verf of lak goed door, dit is erg belangrijk om alle stoffen goed te mengen. Want als een verfblik lange tijd staat, kunnen de stoffen naar de bodem zakken. Indien van toepassing begint u met het aanbrengen van de grondverf, als dit droog is moet u de grondverf licht opschuren en afnemen met water. Als het geheel goed gedroogd is, kunt u de verf aanbrengen, laat dit goed drogen. Als het nodig is om een tweede laag verf aan te brengen, omdat de eerste laag niet goed dekt. Is het belangrijk dat u de eerste verflaag eerst opschuurt en afneemt met water en hierna begint met verven. Het schilderen neemt veel tijd in beslag, maar als u hier de tijd voor neemt hebt u een mooi resultaat.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *