Kozijnen schoonmaken

Kozijnen schoonmaken

Wanneer u kunststof, houten of aluminium kozijnen heeft, dan moeten deze regelmatig schoon worden gemaakt. Wanneer u uw kozijnen regelmatig schoonmaakt, neemt de levensduur van uw kozijnen toe. Uw kozijnen krijgen veel te doorstaan. Zon, stof, neerslag en zand verliezen uw kozijnen hun levensduur, glans en kleur. Hoeveel onderhoud uw kozijnen nodig hebben, hangt af van het materiaal. Houten kozijnen hebben doorgaans meer onderhoud nodig dan kozijnen van aluminium kozijnen, stalen kozijnen of kunststof kozijnen.

Schoonmaak materialen

Gebruik voor het schoonmaken van uw kozijnen nooit harde schoonmaak doeken of schuursponzen. Hiermee beschadigt u uw kozijnen. Er ontstaan kleine krasjes waar vuil zich in ophoopt. Daarnaast kunt u met zachte schoonmaak doeken prima uw kozijnen schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een microvezel schoonmaakdoek. Gebruik uw zachte schoonmaakdoek in combinatie met een schoonmaak sopje. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Hiermee is de kans groot dat u uw kozijnen beschadigt. Gebruik milde schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld een allesreiniger. Controleer op de verpakking of het schoonmaakmiddel geschikt is voor kozijnen.

De tips kort samengevat:

  • Gebruik nooit een schuurspons
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek of chloor
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met schurende werking
  • Spoel uw kozijnen af met water na het schoonmaken

Stap voor stap schoonmaken

  • Spoel uw kozijnen af met water om het ergste vuil te verwijderen. Door uw kozijnen eerst af te spoelen verwijdert u zand. Als u hierna met een doekje uw kozijnen afneemt voorkomt u dat het zand een schurend effect heeft op het materiaal van uw kozijnen.
  • Pak uw schoonmaak sopje met lauwwarm water en schoonmaakmiddel en pak een zachte microvezel doek. Neem hier uw kozijnen mee af.
  • Als uw kozijnen zijn afgenomen, kunt u uw kozijnen nogmaals afspoelen met water. Nu zijn uw kozijnen schoon.

Heeft u nog tips of goede / slechte ervaringen als het aankomt op het schoonmaken van uw kozijn? Voelt u zich vrij via het onderstaande formulier suggesties te doen. Wij zullen deze na goedkeuring op de site plaatsen.

2 reacties

  1. een paar jaar geleden heb ik een paar keer geprobeerd zelf mijn kozijnen schoon te maken. dit deed ik overigens wel op de verkeerde manier, waardoor er veel schade is ontstaan. sinds dien durf ik het niet meer zelf aan en laat ik het doen door vakmannen die er verstand van hebben. Maar na het lezen van dit artikel geloof ik dat ik het zelf maar weer eens ga proberen, bespaart een hoop geld.

  2. Zelf heb ik hardhout kozijnen, en dat moet om een lange periode worden schoongemaakt, toen ik eenmaal bezig was bleek dat het hout heel veel zwakke plekken had , toen belde ik een bedrijf maar die hebben uitgelegd dat je het ook zelf eenvoudig kon doen , je moest het hout gaan bewerken. Dus heb ik dat maar gedaan, ben aan de ene kant blij dat ik het zelf deed want ik was goedkoper uit. En dat door tips.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *