Tips voor het kleurgebruik van uw woning en kozijnen

Kozijnen kleuren advies

Als veel mensen aan kozijnen denken, denken ze als eerste aan inbraakpreventie. Immers: uw kozijnen vormen de opening naar uw woning en het is dan ook belangrijk om ze zeer veilig te maken. Heeft u echter ook al eens stilgestaan bij het kleurgebruik van uw kozijnen? Kwieq brengt u drie kleurtypen met daarbij beschreven diens unieke effecten.

Harmonische kleuren

We beginnen met de zogenaamde harmonieuze kleuren. Dat zijn de kleuren die in de kleurencirkel naast elkaar zouden staan. Denk hierbij aan warme kleuren geel en oranje of rood. Maakt u bij uw kozijnen (en bijvoorbeeld muur) gebruik van harmonieuze kleuren, dan is het effect dat uw woning er gezellig en knus uit komt te zien. Overdrijft u dit echter, dan kan uw woonruimte er kleiner door gaan lijken. Gebruikt u koude harmonieuze kleuren (denk aan: blauw, paars, groen), dan kan het in geval van overdrijven zo zijn dat uw ruimte groter, maar kil wordt.

Contrasterende kleuren

U kunt ook kiezen voor contrasterende kleuren, die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Denk hierbij aan rood naast groen, blauw naast oranje en geel met paars. Met deze kleuren voegt u een pittig karakter toe aan uw woning en zorgt u dan ook voor een hoog contrast. Wij raden u echter aan ze slechts toe te passen op een enkele muur en de kozijnen, om van uw woonkamer geen circustent te maken.

Ton sur ton tinten

Tot slot zijn er de ton sur ton tinten, wat kleuren zijn binnen dezelfde kleurengroep. Deze kleuren zijn echter gemengd met verschillende hoeveelheden wit. Denk hierbij aan felle kleuren, of juist aan pastelkleuren. Ook roze naast rood is een perfect voorbeeld hiervan. Het effect van deze kleuren is verschillend: pastelkleuren zorgen voor een rustige uitstraling, terwijl felle kleuren een zeer “wakkere” sfeer toevoegen. Waar u voor kiest, hangt af van uw voorkeuren.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *